Ħobż biż-żejt

font: https://www.tasteatlas.com/obz-biz-zejt  

 

El ħobż biż-żejt és una recepta típica de Malta que literalment, vol dir pa amb oli, encara que després se li afigen altres ingredients que hi ha pel rebost com ara tomaca, olives, tàperes, all, formatge o ceba. És un plat que naix fruit de la misèria, com tantes receptes tradicionals arreu de la Mediterrània, de la necessitat d'aprofitar allò que hi ha amb dos elements bàsics de la cuina com son el pa i l'oli. 

Vorem quins ingredients du i pot dur esta recepta amb el seu equivalent àrab:

ħobż [khobz] خبز [khobz] pa.

żejt [zeit] زيت [zayt] oli

tadam طماطم [TamaaTam] tomaca, però especialment una anomenada kunserva que és una pasta de tomaca.

L'etimologia d'esta paraula és curiosa perquè ve de tuffieħa t’Adam [tuffikha tadam] que volia dir "poma d'Adam". 

kappara كبر [kaber] tàpera

żebbuġa زيتونة [zaytuuna] oliva

ġobon [djobon] جبن [djobn ]formatge, en concret el ġbejna [djbeina] un formatge fresc d'ovella. 

basal بصل [baSal] ceba

tewma ثوم [thawm] all

inċova بلم [balam] aladroc

melħ ملخ [melkh] sal

bżar [bzar] بهار [bahaar] pebre negre

tursin بقدونس [baqduuns] jolivert


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

IL-FAMILJA

MITJANS DE TRANSPORT II (MEZZI TAT-TRANSPORT II)

NEGACIÓ DE TINDRE