Ħobż biż-żejt
font: https://www.tasteatlas.com/obz-biz-zejt |
El ħobż biż-żejt és una recepta típica de Malta que literalment, vol dir pa amb oli, encara que després se li afigen altres ingredients que hi ha pel rebost com ara tomaca, olives, tàperes, all, formatge o ceba. És un plat que naix fruit de la misèria, com tantes receptes tradicionals arreu de la Mediterrània, de la necessitat d'aprofitar allò que hi ha amb dos elements bàsics de la cuina com son el pa i l'oli.
Vorem quins ingredients du i pot dur esta recepta amb el seu equivalent àrab:
ħobż [khobz] خبز [khobz] pa.
żejt [zeit] زيت [zayt] oli
tadam طماطم [TamaaTam] tomaca, però especialment una anomenada kunserva que és una pasta de tomaca.
L'etimologia d'esta paraula és curiosa perquè ve de tuffieħa t’Adam [tuffikha tadam] que volia dir "poma d'Adam".
kappara كبر [kaber] tàpera
żebbuġa زيتونة [zaytuuna] oliva
ġobon [djobon] جبن [djobn ]formatge, en concret el ġbejna [djbeina] un formatge fresc d'ovella.
basal بصل [baSal] ceba
tewma ثوم [thawm] all
inċova بلم [balam] aladroc
melħ ملخ [melkh] sal
bżar [bzar] بهار [bahaar] pebre negre
tursin بقدونس [baqduuns] jolivert
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada